De ce se golesc bisericile ?

Prietenul meu, Eugen Matei, a lansat această întrebare și a stărnit o discuție aprinsă aici.

,,N-am crezut niciodată că voi publica o astfel de postare dar am socotit că dacă strănutăm, o să ne întrebăm de ce. Și dacă credem că a fost o alergie o să luăm Claritin.  Dacă zicem că e o bacterie, luăm Penicilină. Dacă-i un virus… ne întrebăm de ce nu ne-am vaccinat la începutul sezonului de viruși.

De pe la mijlocul secolului al xviii-lea creștinismul vestic strănută.  Ba chiar se zice s-a îmbolnăvit de-a binelea. Unii marchează începutul îmbolnăvirii la o (click)

Eu am dat o încercare de răspuns pe care vi-l supun atenției:

+++++++++

Dragă Eugen

Mulțumesc pentru tema ridicată la rang de discuție. Mă încumet și eu cu o contribuție:

1. Am citit deunăzi că, în majoritatea cazurilor, scăderea numărului de credincioși dintr-o localitate, țară sau biserică locală n-ar fi niciodată liberalismul de afară, ci lipsa de pocăință și sfințenie dinăuntru. Apostolul Pavel a profețit acest lucru când a spus ,,din cauza înmulțirii fărădelegii, dragostea celor mai mulți se va răci“.

2. Teza de mai sus este susținută de realitatea CREȘTERII numerice a bisericilor din comunism și persecuție. Bisericile din România nu mai cunosc creșterea de atunci. În China însă, de la un milion în 49, când au luat comuniștii puterea, s-a ajuns la peste 100.000.000 acum. În țările comuniste se impune educația materialist dialectică care include o critică a Bibliei și un liberalism de stat.

3. Explozia de creștinism din Africa și America latină n-are nimic de a face cu lipsa cunoașterii despre Wellhausen și Darwin.

4. Pentru o ilustrație aș putea da realitatea statistică a membrilor de la Bethel. Când era doar noi veniți, săraci și neputincioși, prezența la adunare era maximă. Cu trecerea timpului, când am devenit mai bogați și am învățat să ne descurcăm în America, prezența a scăzut. Cei ce nu vin acum la adunare sunt atrași în altă parte de ,,posibilități“, nu neapărat păcătoase, dar îndepărtate de Christos. De fapt, la introducerea din limba română a unei cărți scrisă de Thomas Mann (1933–43 Joseph and His Brothers (Joseph und seine Brüder), tetralogy – singura carte pe care a regretat că a scris-o!), cineva a sitematizat problema printr-un jos de cuvinte: atracții și distracții. Diavolul folosește atracțiile ca să ne facă prizonieri ai păcatului și ,,distracțiile“ ca să ne îndepărteze de Christos. Se pare că el reușește prin distracții mai bine decât prin atracții !!!

5. Și încă ceva: Christos este un SALVATOR. Nu se agață de El decât cei care își dau seama că au nevoie de salvare! Acesta este motivul pentru care Dumnezeu a impus un blestem al suferințelor imediat imediat după căderea lui Adam și Eva. Raiul pe pământ le-ar fi dat oamenilor iluzia că nu mai au nevoie de salvare. În mod similar, prosperitatea și progresul ne pot da foarte ușor iluzia că nici noi nu mai avem nevoie de Cineva care să ne salveze. Așa s-a întâmplat cu Europa după marea revoluție industrială și așa se pare că se petrec lucrurile cu fiecare dintre noi. Oare nu din această cauză a spus Domnul Isus; ,,Este mai ușor pentru o cămilă să treacă prin urechile acului, decât pentru un bogat să intre în împărăția lui Dumnezeu“ ?

Este doar o părere a unui truditor alături de tine pentru umplerea hambarelor lui Dumnezeu.

Cred că soluția problemei este o pocăință reînoită. Cineva a scris săptămâna trecută pe blog: ,,Pocăința nu este doar un început, este un stil de viață“.

Numai apropierea de Chistos ne va depărta automat de păcat, și numai rodirea Duhului ne va ajuta să facem să moară faptele firii pământești. Iar cine se apropie de Christos se va întâlni întotdeauna lângă El cu toți aceia care se strâng în eclesia (adunarea locală).



Categories: Articole de interes general

5 replies

  1. O fata tanara care a venit in cercul de partasie si a fost confruntata cu evanghelia mantuirii, a realizat ca este tare pacatoasa. Nu avea Biblie si dupa ce a impartasit altei fete si aceea adunare mica, despre starea ei de pacatoasa, fata care a ascultat atenta marturia, a intrebat-o foarte precis;
    -poti sa-ti numesti pacatele?
    Da, din pricina inmultirii faradelegii; le putem numi? Cand vom incepe sa le numim, vom putea sa le si marturisim si sa le eradicam dintre noi.
    Da, Sa vina de la Domnul vremuri de inviorare, si sa le traim si noi!

  2. Asta înseamnă: ,,Din pricina înmulțirii fărădelegii…“

  3. E si vina predicatorilor care nu predica evanghelia adevarata, Mesia mort si inviat la Golgota. Am ascultat multe predici searbede. Si mesajul evangheliei trebuie sa aibe rezonante in lumea noastra postmoderna. Cum spunea John Stott, crestinismul carismatic din Africa e superficial, cei care predica trebuie sa citeasca Scriptura si multe carti bune teologice.

  4. Un alt motiv pe linga cele spuse este si faptul ca multele lichele care au vazut o modalitate de a ajunge ceva si cineva sau facut predicatori iar standardul lor a fost impus in biserici. De ce ? Pentruca aceste lepre au lasat fiecare sa faca ce vor , fapt care le-a adus popularitate si temporar umplut biserica cu “ciob la ciob se aduna”. Sa nu uitam ce s-a intimplat in America dupa episodul moral Bil Clinton. De ce inainte erau expresii vreau sa fiu ca Ton or Olah……si acum ii auzi : eu nu pot sa fiu ca si cutare si cutare! Inainte ne mindream cu ce pastori ascultam, acum daca vine primarul sau politicianul! Lumea intra in biserica oficial si noi aplaudam, domnul Isus a trimisi in ucenicii lume! Multi conducatori ai bisericii de azi sint “puii” comunistilor strecurati inainte si dupa comunism. Din dosarele de urmarire am observat cum securitatea mina in mina cu departametul cultelor aranjau cine sa fie sus si cine sa fie defaimat, macinat si terminat. Astazi sint aceleasi metode, nu peste tot dar cel putin vorbesc de uinde stiu. Minciuna in gura asa zisilor preoti sau mari preoti numai produce mustrare de constiinta. Satana are o metoda foarte eficienta: stergerea memoriei istoriei. Oare intimplator dupa revolutie au aparut denigrarea oamenilor ce au jerfit tot ce au avut pentru lucrare? Cine s-a grabit s-a scrie istoria bisericii? Care sint standardele sa ajungi pastor? Dolarii au vreo influenta ? Pina la ce galon pe umar trebuie sa urci ca sa vestesti evanghelia? Avem nevoie si de galoane ca profesori dar nu s-a oprit acolo si unii pe baxa titlului sint lupi in haina de cioban. Nu mai vreau sa mentionez ca in primii ani dupa revolutie unii asa zisi profesori, vorbesc de trei pe care ii stiu, au fost niste lichele, unul cel putin face umbra pamintului degeaba.

Trackbacks

  1. De ce se golesc bisericile? | Neclintit.com

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.